Rosa frå Betlehem

12. des. kl. 19:30

Rosa frå Betlehem

KJØP BILLETT HER

Dette kan absolutt bli årets julekonsert. Her får du presentert det du ønsker å høre til jul – kjente og kjære julesanger som ”Mitt hjerte alltid vanker” ,”Et barn er født” og ”Det hev ei rosa sprunge”. Det du kan forvente er en tolkning av denne salmeskatten som er helt unik i sitt slag. Med seg har Sondre Bratland de samme musikerne som deltok på innspillingen av denne platen, nemlig organist og pianist Iver Kleive, gitarist Knut Reiersrud og trommeslager Paolo Vinaccia.

Senk skuldrene og nyt julefreden. Vakkert, høytidsstemt, fredfullt og sakralt skjenkes du ”Rosa frå Betlehem”. En gang for lenge siden i de herrens dager i 1982 satte Iver Kleive seg til orgelkrakken i Gjerpen kirke for å gjøre opptak til Sondre Bratlands “Pilegrimens sangbog”. Kleive skulle levere arrangementer til hele platen, men møtte uforberedt. Det hele endte i et nytt uttrykk. Inspirasjonen, samspillet og variasjonene tok nye veier. Det ble spilt og sunget salmer på et vis som forundret selv de medvirkende. Siden den gang har atskillige plateproduksjoner blitt til etter samme list; en klype særegne folkemusikere, en håndfull gamle salmer ispedd dyktige jazzmusikere og alt dette mikset sammen i meditative og ofte historiske omgivelser.

Samarbeidet mellom Sondre Bratland og Iver Kleive var etter dette etablert. I 1992 kom platen ”Rosa frå Betlehem” og her har Sondre Bratland, foruten Iver Kleive, også med seg Knut Reiersrud og Paolo Vinaccia. Platen som ble innspilt i fødselskirken i Betlehem, blir av mange fortsatt rangert som en av de ypperste utgivelsene knyttet til julens budskap, og den er solgt i rundt 60 000 eksemplarer.

Saman med organisten Iver Kleive har Bratland skapt ein ny sjanger innan norsk salmesong, og saman med dirigenten Grete Pedersen og Oslo Kammerkor skapt nye songuttrykk i norsk kortradisjon. I eit samarbeid med den pakistanske artisten Javed Bashir har han nytta songen i arbeidet med dialog mellom muslimar og kristne. Sondre Bratland har tonesett tekster av bl.a. Olav H.Hauge, Tarjei Vesaas og Olav Mosdøl, og han har skrive tekster til Irske folketonar, og omsett tekster av Hank Williams. Hausten 1996 spela han hovudrolla i «Juleevangeliet», ei oppsetjing på Det Norske Teateret.

Sondre Bratland, sang

Knut Reiersrud, gitar

Iver Kleive, orgel

Paolo Vinaccia. Trommer

Sondre Bratland
Gjennom dei siste 30 åra har Sondre Bratland markert seg som den viktigaste folkesongaren i Noreg. Dette har han gjort gjennom innsamling, undervisning, konsertar og plateutgjevingar. Han har gitt ut 13 soloalbum og medverka på 25 andre album. Plateselskapet hans gjennom alle desse åra har vore Kirkelig Kulturverksted. Kyrkja er Sondre Bratlands viktigaste arena, og han har halde konsertar i meir enn 600 kyrkjer frå Lindesnes i sør, til Finnmark i nord. Men han syng og på jazzklubbar, kulturhus og festivalar.

Religiøs folkesong er Sondre Bratlands spesialområde, men uttrykket hans spenner frå norsk kvedartradisjon til country. Han har vore med på å sprengje grenser mellom ulike musikksjangrar og slik gjort norsk folkesong tilgjengeleg for eit større publikum.

Iver Kleive er fra Skien. I 1972 tok han kantoreksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Fra 1973-76 studerte han orgelspill ved Staatliche Hochschule für Musik i München, og avla tysk statseksamen (Solistenprüfung) i solistklassen for organister. Iver Kleive er mest kjent for sitt virke som organist og korleder.

Knut Reiersrud startet som bluesgitarist, men har også arbeidet med andre musikkformer, som norsk folkemusikk og etnisk musikk fra andre kulturer, foruten at han har komponert musikk både for film og teater.

Paolo Vinaccia er en italiensk komponist, jazztrommeslager og perkusjonist som kom til Norge i 1979. Han har etter hvert jobbet med artister som Terje Rypdal, Bendik Hofseth, Jan Eggum, Anne Grete Preus, Knut Reiersrud og Jonas Fjeld for å nevne noen få. Paolo er medlem av Arild Andersen Trio.

KJØP BILLETT HER